Niska-hartiaseutu on alue, joka yksi yleisimmistä vaivoista, mikä kiusaa, vaivaa ja jopa aiheuttaa kipua niin aikuisilla kuin nuorillakin. Mutta mitkä ovat ne lihakset, jotka voivat aiheuttaa tämän alueen kipuja ja jännitystä? Olemme koonneet sinulle tähän alle lihasten tietopaketin, joka antaa selityksiä niska-hartiaseudun kiputiloille tai jumeille.

1. Trapezius: Lapaluiden välistä niskaan saakka ulottuva lihas, jossa tyypillisesti esiintyy kireyksiä esimerkiksi pitkäaikaisen istumisen tai huonon ryhdin seurauksena.

2. Levator Scapulae: Tämä lihas nostaa lapaluuta ylöspäin. Liiallinen jännitys tässä lihaksessa voi aiheuttaa kipua niskassa ja olkapäissä tai jopa aiheuttaa päänsärkyä.

3. Rhomboid Major ja Minor: Nämä lihakset sijaitsevat lapaluiden välissä ja auttavat lapaluita liikkumaan. Heikot tai yliviritetyt rhomboid-lihakset ovat merkki lihasepätasapainosta ja voivat aiheuttaa paikallista kipua.

4. Scalenius -lihakset: Nämä kolme lihasta sijaitsevat kaulassa ja auttavat nostamaan ensimmäistä kylkiluuta hengityksen aikana. Ne voivat kuitenkin kiristyä ja aiheuttaa jännitystä koko niska-hartiaseudun alueelle.

5. Sternocleidomastoid: Tämä lihas sijaitsee kaulan molemmin puolin. Tämän lihaksen jumi, voi aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä kaulassa ja niskassa sekä aiheuttaa päänsärkyä.

6. Pectoralis Minor: Rintalihaksen alla sijaitseva lihas, joka vetää olkapäätä eteenpäin aiheuttaen liikerajoitusta hartioihin ja olkaniveleen. Huonossa ryhdissä tämä lihas on usein kireällä ylläpitäen olkapäiden eteenpäin työntyneisyyttä.

7. Suboccipital -lihakset: Nämä pienet lihakset yhdistävät niskan kallonpohjaan. Lihakset voivat olla kireät pitkän aikaa tietokoneella työskentelyn päätteksi ja aiheuttaa päänsärkyä ja kipua niskassa.

Ymmärtämällä näitä lihaksia ja niiden roolia voi ammatilaisemme selventää, miksi juuri sinulla esiintyy niska-hartiaseudun kiputiloja. On pitää nämä lihakset tasapainossa venyttelemällä ja vahvistamalla niitä säännöllisesti. Lisäksi ammattilaisen antama hieronta tai osteopaattinen hoito voi auttaa rentouttamaan ja hoitamaan näitä lihaksia, lievittäen kipuja ja jännityksiä. Kokonaisvaltainen lähestyminen niska-hartiaseudun hyvinvointiin voi auttaa pitämään tämän alueen terveenä ja kivuttomana. Muista pitää huolta ryhdistäsi ja säännöllisestä liikunnasta työpäivän aikana!

Varaa aikasi