Kiire on kroonista, istuminen tappaa ja puhelin aiheuttaa päänsärkyä.

– Älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden käyttäminen näkyy asiakkaissa. Kohta kai ihmiset syntyvät hartiat kyyryssä, sanoo Hierontakoulu Atlaksen vastuuopettaja Sami Koljonen.

Istuminen ja erityisesti tietokoneella istuminen vaikuttaa ryhtiin. Keho muokkautuu työasentoon ja menee ajan mittaan yhä enemmän kasaan. Aivot luulevat asentoa normaaliksi. Ryhtimuutokset aiheuttavat nopeasti niska-, hartia- ja alaselän vaivoja, jotka vain pahenevat kroonistuessaan.

Istuminen vaikuttaa ryhtiin, mutta aktiivisella liikkumisella ja hyvällä lihaksistolla asiaa voidaan helpottaa. On tietoisesti kiinnitettävä huomiota asentoon, siihen miten seisoo, istuu ja kävelee. Seisoessa ei ole hyvä yliojentaa jalkoja vaan pitää polvissa pieni, luonnollinen koukistus. Helppo tapa ehkäistä istumisen aiheuttamia ongelmia on vaihtaa työasentoa usein. On hyvä muistaa, että kun työasentoa vaihtaa seisovaksi tai muuttaa työpöydän ja tuolin korkeutta, keholta vie aikaa tottua uuteen työasentoon. On erittäin tärkeää, ettei keho totu yhteen ja samaan asentoon.

Ryhti pettää

Suurin ongelma on tukilihasten pettäminen, kun ne eivät jaksa kannatella ergonomista asentoa ja tällöin pinnalliset lihakset joutuvat tekemään asentoa ylläpitävän työn.

– Ihmisen pää painaa 4 – 5 kiloa. Jos ryhti on huono, niskalihakset joutuvat kannattelemaan päätä. Jos pidät neljän kilon käsipainoa koko päivän kädessäsi, niin varmasti lihakset väsyvät, Sami kertoo.

Istuessa mm. verisuonet ja hermot ovat koko ajan paineen alaisina. Keho ei jaksa pitää yllä samaa asentoa koko päivää. Kun välillä nousee kävelemään, niin veri kiertää paremmin ja ryhti paranee.

– Onko elämä todella niin kiireistä, että päivässä ei löydy 15 – 20 minuuttia liikunnalle? Olemmeko todella niin mukavuudenhaluisia? Olisi niin helppoa jättää auto kauemmas parkkiin, kävellä rappuja ja harrastaa muuta hyötyliikuntaa. Kaikkien ei tarvitse olla fitness-harrastajia, liikkeelle voi lähteä pienistä asioista. Ja se ei maksa muuta kuin asenteen muuttamisen vaivan, Sami muistuttaa.

– Mitä pidempään lykkää omasta kehostaan huolehtimisen, sitä vaikeampaa se on aloittaa. Vuodessa kertyy helposti ja salakavalasti painoa kaksi kiloa. Kymmenessä vuodessa se on jo kaksikymmentä kiloa. Jos peruslihaskunto on hyvä, ihminen jaksaa paremmin pitää ryhdin hyvänä. Ja liikunta ehkäisee muutenkin erilaisia vaivoja. Liikunta ei saa olla pakkopullaa, on tärkeää löytää itselle sopiva laji, Sami lisää.

Haluatko hierojaksi?

Onko hieroja sinun unelma-ammattisi? Etsitkö hierojan ammattitutkinnosta porttia terveysalan jatko-opintoihin? Varaa paikkasi 17.8.2015 alkavaan koulutukseen ja liity mukaan mahtavaan porukkaamme!

Tervetuloa Hierontakoulu Atlaksen infoon (valitse sinulle sopivin ilta)

maanantai 30.3. klo 18.00 – 18.30
keskiviikkona 29.4 klo 18.00 – 18.30
tiistaina 2.6 klo 18.00 – 18.30
tiistaina 5.8 klo 18.00 – 18.30

Infotilaisuuksiin ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse: infotilaisuus@hierontakoulu.fi